The wishlist name can't be left blank

Hekwerken die veilig en kindvriendelijk zijn

hekwerken-die-veilig-en-kindvriendelijk-zijn-banner
2 maart 2023
Hekwerken die veilig en kindvriendelijk zijn

Er kunnen allerlei redenen zijn om tot de aanschaf van een hekwerk over te gaan. In deze blog worden twee mogelijke eigenschappen van een hek toegelicht: veiligheid en kindvriendelijkheid. Hekwerken worden meestal niet onder de noemer ‘kindvriendelijk’ of ‘veilig’ verkocht. Maar er zijn wel eigenschappen die een hek beter of minder geschikt maken in een omgeving waar veel kinderen zijn en waar veiligheid belangrijk is.

Veiligheid en een omheining bij kinderen

Veiligheid is altijd belangrijk. Ook wanneer het gaat om hekwerken. Dat vergt een bewuste keuze van de consument, en verantwoordelijkheid van de verkopende partij. In het bijzonder in een omgeving waar kinderen zijn, moet er gelet worden op de veiligheid van een hek.

Eigenschappen die een hekwerk veilig maken

In algemene zin kunnen er een aantal eigenschappen worden genoemd die de veiligheid van een hek verhogen.

Rondingen

Een hek met een ontwerp dat veel rondingen bevat is meestal veiliger dan een hek met scherpe hoeken of puntige details. Afgeronde hoeken verminderen namelijk het risico op verwondingen.

De afstand tussen de spijlen

Eén van de belangrijkste overwegingen bij de keuze voor een veilig hek is de afstand tussen de spijlen. Let hier in het bijzonder op wanneer u waarde hecht aan een kindvriendelijk hek. De afstand tussen de verticale spijlen moet goed zijn. Kinderen moeten er niet doorheen kunnen, en tegelijkertijd moeten ze zich niet met het hoofd of andere lichaamsdelen kunnen beklemmen.

Vergrendeling

De vergrendeling is eveneens belangrijk voor de veiligheid van een hek. De kans is groot dat een hek er staat omdat kinderen of dieren het domein niet zomaar kunnen verlaten. Schenk aandacht aan de vergrendeling. Een sluitingsmechanisme met slot of een deur die automatisch vergrendeld, voorkomt dat kinderen onbevoegd het hek kunnen openen.

Er zijn nog meer zaken te noemen die de veiligheid van een hek ten aanzien van kinderen vergroten. Denk hierbij aan eigenschappen als materiaal en fijnmazigheid (hoe fijnmaziger, hoe kleiner de kans op ontsnapping). Dit artikel wordt afgerond met praktijkvoorbeelden van veilige hekken uit het assortiment van Hekkenwereld.

Voorbeelden uit het assortiment van Hekkenwereld

Voor veilige en kindvriendelijke hekwerken bent u bij Hekkenwereld aan het juiste (web)adres. Een voorbeeld hiervan is het tuinhek Parijs’ De ronde bogen op het hekwerk illustreren op een mooie manier hoe puntige elementen afgeschermd kunnen worden. Hierbij wordt er niets afgedaan van het elegante design: het laat zien dat veiligheid en ontwerp hand in hand kunnen gaan.

Een ander hekwerk waarbij veiligheid hoog in het vaandel staat, is de zogeheten dubbelstaafmat. Door de fijnmazigheid beschermt u kinderen en dieren voor ontsnapping – en de fijnmazigheid laat weinig ruimte over voor beklemmingen. Let bij het plaatsen van dit hekwerk wel op de hoeken en werk het hek goed af om verwondingen aan de randen te voorkomen.

Het is belangrijk om te realiseren dat zelfs met deze maatregelen of eigenschappen, het nog steeds mogelijk is dat er ongewenste situaties zoals verwondingen bij kinderen, optreden. Het is daarom van groot belang om altijd toezicht te houden op kinderen in de buurt van hekken.