The wishlist name can't be left blank

Tips bij het bepalen van de juiste kleur voor uw hekwerk

tips-bij-het-bepalen-van-de-juiste-kleur-voor-uw-hekwerk-banner
2 januari 2023
Tips bij het bepalen van de juiste kleur voor uw hekwerk

Tijdens het aanschafproces van een hek moet er een kleur gekozen worden. In deze blog helpen we u met tips om een goede kleur voor uw hek te kiezen. Er is geen standaardkleur, en dat is maar goed ook. Door de veelheid aan keuze kunt u een kleur kiezen die bij uw tuin en huis past. Dat dat van groot belang is, wordt in het eerste gedeelte van de blog benadrukt. Daarna volgen praktische tips voor het kiezen van de beste kleur. Lees en leer!

Het belang van een goede kleur

Een hek op zichzelf is een mooi object. Voor de plaatsing in en om een tuin is het echter noodzakelijk dat het goed past bij de rest van de omgeving. Dat maakt een kleur essentieel voor de mooie uitstraling van een hek. Het sierhek of ander soort hek moet goed passen bij de tuin of het huis, om op die manier de algehele uitstraling van uw tuin naar een hoger niveau te tillen. Dat is in de basis het belang van de juiste hekkleur.

Tips bij het kiezen van de juist kleur

1.      Houdt rekening met het dichtstbijzijnde referentiepunt

Kijk bij het bepalen van de kleur als eerste naar het dichtstbijzijnde referentiepunt. Een referentiepunt is het object waar het hek qua kleur goed bij moet passen. Een referentiepunt kan bijvoorbeeld een huis of een tuinschuurtje zijn. De kleur van het hek moet logischerwijs passen bij dat referentiepunt. Onderzoek welke kleuren er terugkomen in het huis of in de rest van de tuin. Schrijf ze op en houdt bij het kiezen van een kleur voortdurend rekening met dat lijstje. Overigens is kleur niet het enige waarmee het referentiepunt en het hek in overeenstemming kunnen worden gebracht. Komen er bijvoorbeeld bepaalde vormen terug in het huis, of heeft het tuinhuisje een uitgesproken stijl? Dan kan daar ook rekening mee worden gehouden in het ontwerp van het hek. Met onze online configurator kunt u een hek geheel naar eigen wensen vormgeven.

2.      Streef naar een goede combinatie, niet naar een gelijkheid

Bij het kiezen van de juiste kleur hebben sommige mensen het idee dat de kleur van het hek precies moet matchen met de kleur van het huis of een ander referentiepunt. Dat is echter niet het geval. Het is praktisch gezien heel lastig om precies dezelfde kleur te realiseren op twee verschillende objecten. Zeker als dat achteraf gedaan moet worden. Precies dezelfde kleur is haast onmogelijk, omdat een kleur onder meer afhankelijk is van het materiaal waarop de kleur is aangebracht. Het grijs van gecoat staal ziet er bijvoorbeeld anders uit dan het grijs van een verflaag op een houten kozijn. Onze tweede tip is daarom: streef naar een goede combinatie. Zorg dat de kleuren mooi combineren.

3.      Kies een ‘stijlneutrale’ kleur

Populaire stijlen veranderen continu. We snappen dat het verleidelijk is om een hek vorm te geven naar de laatste mode. Toch adviseren wij om een enigszins neutrale kleur te kiezen voor uw hekwerk. Een hek staat, in tegenstelling tot modetrends, verschillende jaren. De kans is groot dat in die tijd de stijl of uitstraling van uw tuin of huis wijzigt. Kies daarom een gangbare kleur. Daar bedoelen we kleuren mee die passen binnen veel tuinstijlen en goed combineren met andere kleuren. Het voordeel daarvan is dat het hekwerk bij zo’n kleur vrijwel altijd goed past binnen de omgeving waarin het geplaatst is, ook wanneer er wijzigingen worden aangebracht in de stijl van de tuin of het huis.