The wishlist name can't be left blank

Toegelicht: Een grondpaal of voetplaat voor hek palen?

toegelicht-een-grondpaal-of-voetplaat-voor-hek-palen-banner
19 januari 2023
Toegelicht: Een grondpaal of voetplaat voor hek palen?

Een paalfundering of het bevestigen van het hekwerk op het oppervlak van de ondergrond: het is allebei mogelijk dankzij grondpalen en voetplaten. Wat zijn grondpalen en voetplaten? Hoe kunnen ze het beste ingezet worden en waar moet u rekening mee houden bij het plaatsen van een hekwerk? U leest het in deze blog!

Wat zijn grondpalen en voetplaten?

Grondpalen en voetplaten hebben betrekking op de wijze waarop een hek op de ondergrond bevestigd wordt. Dat kan grofweg op twee manieren: met een grondpaal, zoals met een kastanje paal, of met een paal met voetplaat.

Grondpalen

Een grondpaal is een zogeheten paalfundering. Het gewicht van het hek wordt gedragen op in de grond geslagen palen. De diepte van de palen is afhankelijk van het hek. De palen moeten immers diep genoeg zitten om het hek goed te dragen en ze moeten bovendien stevig staan. Dat is ook afhankelijk van de ondergrond, waar we later in deze blog op terugkomen. Als de paal niet in de grond geslagen kan worden, wordt er vaak voor gekozen hier een betonzak voor te gebruiken.


Voetplaten

Het gebruik van voetplaten is een andere optie bij het plaatsen van een hek. Bij voetplaten is er geen sprake van een gat, maar wordt het hek op het oppervlak vastgezet. De voetplaten zijn stalen platen met in het midden een omhulsel waar de paal in gezet kan worden, ook wel bekend als de insteekvoetplaten. Verder bevinden zich in de hoeken van de voetplaat gaten, waarmee de voetplaat op de ondergrond vastgezet kan worden.

De keuze voor een paal of plaat

Bij de keuze voor een grondpaal of een voetplaat is het belangrijk om na te gaan op wat voor type ondergrond het hek geplaatst gaat worden. Aan de hand van de ondergrond kunt u bepalen wat meer geschikt is: een voetplaat of een grondpaal.

De ondergrond van het hekwerk

Bij een zachte ondergrond is een grondpaal de meest logische keuze. Ons advies is om te zorgen dat de palen diep genoeg in de grond staan, zodat stabiliteit gegarandeerd wordt. Een wankelend hekwerk als gevolg van ondiepe grondpalen kan voorkomen worden door bij het plaatsen rekening te houden met de diepte van de paalfundering.

Een ander hulpmiddel is het gebruik van schetsplaten. Schetsplaten, verkrijgbaar in diverse afmetingen, kunnen aan de grondpaal bevestigd worden zodat de paal steviger in de ondergrond staat.

Voetplaten op een stenen ondergrond

Op een stenen ondergrond is het gebruiken van een voetplaat het meest gebruikelijk. Dat heeft alles te maken met de praktische uitwerking: in het geval van beton, tegels of stenen is het makkelijker om een voetplaat te gebruiken. Zorg wel dat het hek ten allen tijde op een stevige ondergrond wordt geplaatst. Losliggende stenen of tegels zorgen voor instabiliteit wanneer het hekwerk gemonteerd is. 

In zo’n geval is het beter om een aantal stenen te verwijderen om zo ruimte te maken voor het plaatsen van grondpalen. En onthoudt: een stevige basis bepaalt de toekomst van uw hekwerk!